top of page
Search

Nezavisni univerzitet Banja Luka u doba pandemije

Univerzitet je unaprijedio postojeće e platforme, kao i aktivirao niz dodatnih opcija i aplikacija u procesu svakodnevnog funkcionisanja u procesu istraživačkih djelatnosti i prenošenja znanja studentima.

Nezavisni univerzitet Banja Luka prošle godine je proslavio 15 godina svog postojanja. Kako navode sa ovog univerziteta, akademski kontinuitet i održivost akademske zajednice u ovim teškim vremenima predstavljaju imperativ našeg društva.


Riječ rektora

Rektor prof. dr Zoran Kalinić

Početak nove akademske godine na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka, u uslovima pandemije korona virusa, obilježen je u skladu sa svim preporukama nadležnih nacionalnih i međunarodnih institucija. Rektor Nezavisnog univerziteta Banja Luka prof. dr Zoran Kalinić istakao je potrebu maksimalne adaptacije svih raspoloživih kapaciteta visokoobrazovnih institucija u skladu sa globalnom zdravstvenom i društvenom krizom. „Naš univerzitet je sproveo temeljne promjene postojećeg sistema. Radili smo naporno u proteklom periodu da na bezbjedan način završimo prošlu akademsku godinu i uđemo u novu. Zadovoljni smo rezultatima koje imamo, kako u pogledu broja novoupisanih studenata, tako i u pogledu funkcionisanja naših e platformi”, kazao je rektor Kalinić.

Univerzitet je unaprijedio postojeće e platforme, kao i aktivirao niz dodatnih opcija i aplikacija u procesu svakodnevnog funkcionisanja u procesu istraživačkih djelatnosti i prenošenja znanja studentima. „Predavanja se, u skladu sa preporukama, vrše isključivo online. Studenti imaju privilegiju da biraju koju će aplikaciju koristiti, koliko im je potrebno vremena da bi razumjeli lekcije koje im se predaju, kao i da li im su potrebne dodatne on line konsultacije. Izuzetak su studenti prve godine, koji fizički prisustvuju predavanjim u našim prostorijama, ali uz ograničenja brojnosti i održavanje fizičke distance”, istakao je Kalinić.

Nezavisni univerzitet Banja Luka posjeduje sistem e nastave, gdje su studenti i do sada preuzimali svu potrebnu literaturu i prezentacije, dobijali sve potrebne informacije i obavještenja, kao i imali mogućnost aktivne transparentne komunikacije sa profesorima i kolegama.


Istraživačka djelatnost


Nezavisni univerzitet Banjaluka organizovao je okrugli sto o temi “Prednosti i nedostatci uvođenja 5G mreže”. Osnovna namjena i cilj okruglog stola je bila da otvori temu i započne raspravu o uvođenju novih tehnologija.

Okrugli sto se sastojao iz nekoliko panela, gdje su naučnici interdisciplinarno raspravljali o naučnim aspektima primjene 5 G mreže, odnosno, na koji način ovaj vid tehnologije utiče na društvo u ekološkom, ekonomskom, socio-kulturološkom i bezbjedonosnom smislu. Uzevši u obzir da su se morale ispoštovati zdravstvene mjere zbog epidemije virusa korona, najjednostavniji način za realizaciju okruglog stola je bio putem video linka (Zoom aplikacija). Osim diskutanata, rasprava je bila omogućena i ostalim učesnicima zato što su paneli bili javni.

Okrugli je otvorio temu i započeo raspravu o uvođenju 5G mreže. Učesnici su definisali problem i postavili istraživačka pitanja, a narednom periodu se očekuje nastavak rasprave i njihova konkretizacija.


Izvršeno istraživanje

Dekan Pedagoškog fakulteta Bojana Marković

Dekan Pedagoškog fakulteta Nezavisnog univerziteta Banja Luka Bojana Marković, sprovela je autentično empirijsko istraživanje o zadovoljstvu profesora i studenata načinom izvođenja e nastave na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka tokom pandemije virusa korona. „E-nastava i e-učenje su procesi čije mogućnosti tek otkrivamo. Samo stalnim usavršavanjem i sticanjem kompetencija za e-nastavu možemo studentima i društvu ponuditi znanja i vještine potrebne za vreme u kome živimo. Rezultati istraživanja su pokazali da studentima više nego profesorima odgovara ovaj vid nastave i manje im nedostaje socijalizacija kao i kontakt licem u lice“ navodi profesorica Marković.

Istraživanje je objavljeno u majskom izdanju naučnog časopisa Svarog, čiji je izdavač Nezavisni univerzitet Banja Luka, kao originalan naučni rad, a rezultati istraživanja su prezentovani i na radio emisiji “Da rastemo zajedno” RTRS-a 08.11.2020. Profesorica Marković je istakla da ovo predstavlja tek početak ozbiljnih promišljanja o predmetu istraživanja i izazovima koje nas očekuju.



Pripremio: Vladan Mihajlović

Izvor: Centar Litteratus


120 views0 comments
bottom of page